Megnyitó

Megnyitó

Szőlőskertek helyén lakótelep – az Újkert Északi része című virtuális kiállításunkat Nyul Imre helytörténeti kutató ajánlja.

A jelenlegi helyzetben ismerkedjünk így virtuálisan kicsit az Újkerttel.

Korábban a mai Újkert helyén is legelők voltak. Az 1600-as és 1700-as években a város körül, több helyen is ezeket a legelőket kiosztották és kerteket alakítottak ki. Ilyen volt az Újkert is, amit az 1700-as évek közepén osztottak ki. Ekkor a kertséget délen a mai Füredi út, nyugaton a Böszörményi út, keleten a mai Nádor és Thomas Mann utca, északon a Békessy Béla utca határolta (itt akkor még nem volt utca, tőle északra továbbra is legelők terültek el). A Békessy Béla és a Doberdó utca közötti részt csak a lakótelep kialakításakor csatolták az Újkerthez. Erről még később írok.

Az Újkertben főleg szőlőt termesztettek. Ezek a szőlők elsősorban bor előállítására voltak alkalmasak. Az 1800-as évek végéig tilos volt a kertekben kint lakni, egyedül csak a csőszök élhettek kint. Ezért csak présházak épültek. Ezek között voltak nagyon egyszerűek is de nagyon szépek is, amelyeket csak a lakótelep építésekor bontottak le. A szüret fontos esemény volt a város életében, ekkor minden hivatal bezárt.

Miután engedélyezték a kinnlakást, egyre több présházat lakhatóvá tettek, illetve új házak is épültek.

Később egyre többen telepítettek gyümölcsfákat és pöszmétét is. Még az 1960-as években is épültek újabb és újabb házak, főleg az ún. “Kádár kockák”.

És eljött 1976, elkezdődtek a szanálások, hogy lakótelep épüljön a kertek helyén. Négy-, tíz- és tizennégyemeletes házak nőttek ki a kisházak helyén. Iskolák, egészségügyi intézmények, üzletek is megtalálhatók a lakótelepen. Tanulva a Vénkert hibáiból, itt nagyobb tereket, parkokat alakítottak ki.

És nézzünk szét a Békessy Béla és a Doberdó utca közötti részen is. A Békessy Béla és a Böszörményi út, valamint a Doberdó utca és a Böszörményi sarkán barakkokat építettek. Eredetileg katonai barakkok voltak, majd kórházat alakítottak ki benne. Ez utóbbi volt a Salvator katonai kórház. Az I. világháború után sok menekült érkezett, ekkor lakásokat alakítottak ki benne, amiket egészen a lakótelep építéséig használtak. A barakkok közül egy a mai napig meg van a Doberdó utca sarkán. A világháború után a barakkok mögötti részt is felosztották, ez volt a tiszti rokkant telep.

Remélem ősszel a valóságos kiállításon is találkozunk, ahol további érdekességekről is mesélhetek.

Nyul Imre helytörténeti kutató

                                                                             

                                                                                       

Virtuális kiállítás-megnyitónkon fogadják szeretettel Repka Sára operaénekes előadásában Thomas: Mignon című művéből Mignon áriáját. Zongorán közreműködik Bánszky János.

Mignon az áriájában felidézi azt a csodálatos helyet, ahol valaha élt, narancsfák övezte földet, ahol szelíd a szél és örök tavasz van. A házat, az udvart és az átlátszó tavat, melynek vizén könnyű hajók siklanak. Ott szeretne élni, szeretni és meghalni.

A kiállítás anyagát összeállította Czeglédiné Dr. Lovas Enikő, a MÉLIUSZ Helytörténeti Gyűjtemény és Fotótár munkatársa.