Közösségek

A templom

Hajdú-bihari Napló, 2000. 08. 21.
Hajdú-bihari Napló, 2013. 04. 21.
Hajdú-bihari Napló, 2015. 04. 28.
A Megtestesülés templom madártávlatból.
Fotó: MJPK Helyismereti Gyűjtemény

Magnitúdó Csillagászati Egyesület Debrecen (MACSED)

„Egy különleges világot mutatunk be, az égbolt titkait. Mindig vannak emberek, akik vonzódnak ehhez, és ők eljönnek. Habár az elő­adásaink résztvevői többségében nem a fiatal, de azért ők is jönnek, s az utóbbi időben mintha többen lennének. Amikor pedig családok érkeznek, sejthető, hogy a gyerek ösztönözte a programot… Ez olyan hobbi, ami nincs korhoz kötve!”

Fotó: MJPK Helyismereti Gyűjtemény

A kezdeti időszakban a debreceni TIT épületében működött a hajdani szakkör, majd a mai Szent Anna utca (akkor Béke út) 18. szám alá, később a Kölcsey Művelődési Központba, végül 2000. februárban a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házába (Jerikó utca) költözött, ahol ma is működik. Az alapító szakkörvezető Kancsura Árpád volt, őt egy rövid időre Piros András követte, majd – immár több évtizede – Zajácz György a csapat irányítója, mint egyesületi elnök.

A debreceni szakkör már a kezdetektől kiemelt figyelmet szentelt a felkészítő, oktató munkára, sok előadást tartott a TIT-ben dr. Guman István csillagász, a Budapest-svábhegyi Csillagvizsgáló, majd a debreceni Napfizikai Obszervatórium munkatársa. A tanítás sikerét tükrözi, hogy a MACSED egykori fiataljai közül – felsőfokú tanulmányaik befejezése után – nagyon sokan elismert szakemberekké váltak számos tudományos területen. Tagjai közül többen rendelkeznek fizikus, csillagász-ismeretterjesztő diplomával, illetve egyikük szakcsillagász. Az egyesület ismeretterjesztő cikkei számos újságban jelentek meg, kiadta a Magnitúdó című periodikát, és többször szervezett csillagászati kiállításokat, ezekkel is népszerűsítve az éjszakai égbolt természettudományát.

Tevékenységük fontos része volt az a tudományos és ismeretterjesztő munka, amit a debreceni Amatőr-megfigyelő és Bemutató Csillagvizsgálóban végeztek, mely a debreceni Borbíró tér (korábbi nevén Szabó István altábornagy tér) egyik toronyházának 15. szintjén működött 1984 tavaszától 1991 májusáig. Fennállása során több mint 9 ezer látogató járt a kis intézményben.

Forrás: haon.hu